Evanđelje po Samsonu

Prije nešto manje od dvije tisuće godina dogodio se središnji događaj u povijesti čovječanstva – križ Isusa Krista. Isusov križ je os ljudske povijesti. Bilo je to masovno ubojstvo gdje je masa bila ubojica. Pa ipak Biblija nam jasno govori da križ nije slučajnost ili još jedna nepravda u nizu. To je Božji put do raja, vrata života, Kristova pobjeda nad grijehom i smrti umjesto onih koji će vjerovati u Njega po Božjoj milosti. Križ Isusa Krista se dogodio po nepromjenjivoj odluci Božjoj radi Kristove slave i spasenja grešnika.
Bog je odavno nagovijestio takvu sudbinu obećanog Mesije. Ponekad je to vidljivo u izravnim proroštvima, a ponekad tipološki. Jedan takav primjer nalazimo u životu Samsona. Kroz njegovu sudbinu Bog je oslikao prekrasno Evanđelje.To Evanđelje po Samsonu nalazimo u knjizi Sudaca 13-16. Knjiga Sudaca je evangelizacijski traktat Starog zavjeta. Ona uporno svjedoči da Božji narod nije dovoljno dobar, da stalno pada i promašuje i da treba suca odnosno spasitelja. Potreba za izbaviteljem je središnja poruka ove starozavjetne knjige. Ali pri tom si moramo postaviti ključno pitanje: zašto imamo detaljan zapis o Samsonu? Što Bog želi poručiti kroz njegov primjer? Da li je glavna poanta da se čuvamo Samsonovog nemorala i duhovne neosjetljivosti? Da li je moraliziranje jedino što možemo vidjeti kroz Samsona ili…?
Vjerujem da nam je kroz Samsonovu sudbinu Bog oslikao evanđelje i najavio da će jednog dana doći savršeni sudac – spasitelj koji će poput Samsona morati umrijeti da bi pribavio pobjedu.
Od samog početka nalazimo poveznice između Samsonone i Kristove sudbine. Za razliku od drugih sudaca Samson je pripreman od Boga za službu još od majčine utrobe, a ne pozvan usred svojih dana. Samsonovo rođenje je najavljeno od strane anđela kao i Kristovo rođenje. Samson je bio poseban sudac koji se isticao snagom kao i Krist. Samson nije bio prihvaćen od svojeg naroda niti je narod razumio njegovu borbu. Bio je izdan za novac baš kao i Krist. Bio je mučen i ismijavan, doduše zbog vlastitog grijeha. I na kraju Samson umire i žrtvuje samog sebe. Pri tome je izvojevao pobjedu koja je kasnije donijela oslobođenje Božjem narodu.
Bog je kroz Samsona poručio da će jednog dana doći pravi Samson koji će isto tako u vlastitoj žrtvi odnosno smrti pribaviti pobjedu i oslobođenje svome narodu. Biti će potrebna smrt spasitelja da se izvojeva pobjeda umjesto grešnika.
Konačno, kroz cijelu knjigu Sudaca vidimo da suci predvode narod u borbi protiv neprijatelja. Otprilike na sredini knjige nalazimo Gideona čiju vojsku Bog reducira na 300 zbog razloga da se sačuva narod od misli da se izbavio vlastitom snagom. Ali kada dolazimo do Samsona samo se jedan čovjek bori umjesto cijelog naroda. To je Božja poruka kroz Samsona: dolazi jedan koji će izvojevati pobjedu kroz svoju smrt umjesto naroda. Samo je jedan Spasitelj i Bog svoje slave neće dijeliti ni sa kim.

-MP-

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: