Temeljni nauk

S onim što slijedi, ne morate se slagati. Ipak, to je ono što smatram istinom proizašlom iz Božje pisane objave. Temelj mojeg razmišljanja iz kojeg proizlazi ono što ovdje pišem sastoji se u sljedećem:

BOG

Bog postoji

Božje postojanje nije upitno. Ovaj blog ne brani niti dokazuje Božje postojanje, nego ga podrazumijeva. Svaki čovjek svjestan je postojanja Stvoritelja, iako to ne želi priznati. Ateizam nije ništa više drugo nego oblik grešne pobune i nijekanje istine.

Bog je jedinstven

Postoji jedan pravi Bog. Zove se Jahve i objavio se kroz Bibliju kao “Bog Abrahama, Izaka i Jakova”. Svi “bogovi” nisu isti. Iz toga proizlazi da postoji istinsko i lažno štovanje (istinska vjera i lažne religije). Bog posjeduje obilježja koja ga čine jedinstvenim: moralno savršenstvo, potpuni autoritet, vječno postojanje (u prošlosti i u budućnosti), sveprisutnost, sveznanje, svemogućnost, itd. Ne postoji drugo biće koje posjeduje ta, isključivo Božja, obilježja.

Bog je osobno, razumno biće

Bog nije neosobna sila, niti apstraktan pojam. On je osoba. Kao osoba posjeduje određeni karakter i svo njegovo djelovanje proizlazi iz tog karaktera i u skladu je s njime. Iako je njegovo djelovanje na određen način nepredvidivo, karakter mu je predvidiv. Bog nema tijelo, jer je duhovno biće. Ipak, Isus Krist je došao među nas u ljudskom tijelu. Zbog Božje razumne osobnosti, čovjek može, do određene mjere, spoznati Boga. Zbog Božje razumne osobnosti, moguće je zajedništvo Boga i čovjeka.

Bog je trojedin

Bog se čovjeku objavio kao jedan Bog u tri osobe. Te osobe su: Otac, Sin i Duh Sveti. Unutar Trojstva postoji jednakost glede vrijednosti i karaktera (npr. Otac nije “veći Bog” od Sina, nego su jednako Bog), ali razlike glede ulogâ i djelovanja (npr. Sin se voljno podredio Ocu).

Bog je suveren

Bog ima vrhovnu vlast koju suvereno provodi bez da itko može promijeniti ili utjecati na Njegove odluke.. Kao Stvoritelj, ima vlasnička prava nad svojim stvorenjem.

Bog je istinit

Bog je autor, izvor i standard istine.

Bog je svet i pravedan

Bog je čist od grijeha i potpuno odvojen od njega. Sve što je suprotno od Boga, smatramo grešnim i zlim. Standard grešnosti je Božja objava u Bibliji.

Bog je milostiv

Unatoč čovjekove pobune, Bog čovjeku iskazuje milost na razne načine. Osim sâme činjenice života, te mnogobrojnih blagoslova opće milosti (“sunce sija i nad zlima i nad dobrima”), poseban način na koji je Bog prikazao svoju milost sastoji se od spasenja kroz utjelovljenje kroz Isusa Krista, njegovu zamjensku i otkupiteljsku žrtvu na križu, te njegovo uskrsnuće od mrtvih. Božju milost nemoguće je zaslužiti. Bog, kao suvereno vrhovno biće, zadržava pravo iskazati svoju milost kako i kome god želi. Neiskazivanje njegove milosti nije nepravedno.

Bog se objavio

Bog se objavio čovjeku – prvo osobno (Adamu i patrijarsima), zatim kroz proroke, a konačno i kroz Isusa Krista (i njegove učenike). Božja objava zapisana je u nepogrešivoj, nezabludivoj, nadahnutoj, dostatnoj, autoritativnoj Božjoj Riječi – Bibliji (66 knjigâ Staroga i Novoga zavjeta). Kada Biblija govori, Bog govori.

RADOSNA VIJEST

Čovječja narav

Čovjek je prvobitno stvoren savršen (što ne isključuje ovisnost i ograničenost), te je bio nevin zbog čega je volja bila slobodna birati (kao biće stvoreno na Božju sliku). Ipak, svojom svjesnom i voljnom odlukom, čovjek se odmetnuo od Boga, u želji da bude samostalan. Od toga trenutka, ljudska narav je grešna, Božja slika u čovjeku je iskrivljena, a ljudska volja je postala rob grešne naravi te zarobljena grijehom. Kao grešno biće, svaki čovjek je od začeća osuđen na vječno odvojenje od Boga u stvarnom paklu.

Kristova narav

Isus Krist je sin Božji, jednak Ocu i Duhu po naravi i važnosti, ali različit po ulozi. On je potpuno Bog i potpuno čovjek. On nije stvoren. Bezgrešan je i potpuno pravedan.

Kristovo djelo

Isus Krist je svojevoljno žrtvovao svoj život za grešnike koji ga prihvate kao svojeg jedinog Gospodina i jedinog Spasitelja (odnosno, koji se pokaju za svoje grijehe i okrenu od njih, ponize pred Bogom, zavape za milost, poistovjete se s Kristom kroz čin krštenja i kroz život u poslušnosti Božjem autoritetu). Njegova žrtva je dostatna da jednom zauvijek opravda i otkupi grešnike. Njegova žrtva je jedino sredstvo spasenja. Njegova smrt i uskrsnuće pribavili su potpuno oproštenje svih grijeha i dobivanje Kristove pravednosti za sve koji vjeruju i pouzdaju se isključivo u Isusa Krista i njegovo djelo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s